HTML

 

Fehéroroszország - Az ismeretlen ismerős

Tények, vélemények, aktualitások és persze érdekességek Belaruszról, erről a kivételesen szép, ám méltatlanul keveset emlegetett országról. Ismerd meg te is ezt a csodálatos tájat, a gazdag fehérorosz kultúrát, a közeli ismeretlent!

Friss topikok

Любимые фотографии из Беларуси

Моя Беларусь – я тебя люблю!


2012.12.27. 21:45 ViktorH

Országimázs videó Belaruszról

Címkék: országimázs belorusz fehéroroszország belarusz minszk

Belarusz - az ismeretlen ismerős

Egy pár percre mindenki tegye félre az előítéleteket, percepciókat; remélem, hogy ez a videó elnyeri a tetszéseteket:

(A videó 80%-a Minszket mutatja be, de azért felbukkan - többek közt - Grodno, Mir és Breszt is.)

Belarusz, Belorusszia, Fehéroroszország…beloruszok, fehérek / vörösek, Európa utolsó diktatúrája, emberi jogok sárba tiprása…sokféleképpen hívjuk Belaruszt és sokféleképpen hivatkozhatunk Belaruszra, a lényeg azonban változatlan: Európa keleti részén, Lengyelország, Oroszország, Ukrajna és a balti trojka közé ékelődve adott egy közel tízmilliós ország, amiről szinte semmit nem tudunk (egy-egy hangzatos félmondattól eltekintve), mégis hajlamosak vagyunk lenézősen nyilatkozni politikai és gazdasági helyzetükről.

Jelen blog indítását hosszas tépelődés előzte meg, mivel úgy gondoltam, előbb-utóbb mindenki kicsit optimistábban, kicsit barátságosabban kezd majd gondolni erre az országra, erre a kultúrkörre, erre a nemzetre. Sajnos nem lett igazam (ennyit a férfiak hatodik érzékéről…); Belarusz neve továbbra is negatívan cseng a magyar sajtóban.

(Csak a példa kedvéért: 
http://index.hu/gazdasag/2012/12/14/alig_akad_mar_megbizhato_ados/ )

Nyilvánvaló, hogy egy-egy cikket sokkal jobban el lehet adni olyan címkékkel, amihez az átlagos olvasó negatív konnotációt társít. Csakhogy Belarusz esetében kimondottan érvényes a shakespeare-i idézet:

„Eh, mi a név? Mit rózsának hívunk / Bárhogy nevezzük, éppoly illatos”.

Hívhatjuk akár diktatúrának, hihetjük a fehérorosz lakosságot szerencsétlen(ebb) sorsúnak, tarthatjuk a belorusz intézményrendszert antidemokratikusnak stb., ez mind-mind csak az általunk ismert felszín, ami mögött jobb-rosszabb emberi sorsok vannak, továbbá adott egy különleges (folyton változó – hol erősödő, hol gyengülő) nemzeti identitástudat, számtalan gyönyörű természeti kincs, és még sorolhatnám.

A blog célja nem egy generális igazság keresése és hirdetése, sokkal inkább az ismeretterjesztés, a bátorítás, a „tapasztalni akarás” erősítése. Terveim közt szerepel saját élményeim megosztása, az országban jelen lévő kultúrkörök bemutatása, az aktuálpolitikai események kommentálása…talán nem is érdemes taxatíve felsorolni mindent, ami eddig eszembe jutott, mert – attól tartok – ezzel egyből elijeszteném a leendő olvasótábor kevésbé merész tagjait. Mindenesetre igyekszem a tények ismertetése mellett minél személyesebb hangvételű bejegyzésekkel jelentkezni a jövőben. 
(Ez a német blog talán jó referenciapont lehet számomra: johannainminsk.blogspot.com)

Addig is kellemes ünnepeket kívánok ezzel a belorusz örökzölddel:

С праздником!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feheroroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr144963184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása